Aromaterapija v vsakdanjem življenju

Terapevtske koristi eteričnih olj

V razvitem Zahodnem svetu je stres eden glavnih povzročiteljev psihičnih in fizičnih bolezni. Škodljivosti njegovega vpliva na naše telo in psiho se začenjamo vse bolj zavedati, vendar nam farmacija za boj proti stresu lahko ponudi samo prave kemične bombe, ki telesu naredijo približno enako škode kot stres.

 

Na srečo pa nam narava nudi nežno, a učinkovito pomoč proti stresu, utrujenosti in zaspanosti – to je aromaterapija. Kljub temu, da so kakovostna eterična olja povsem naravna, so izredno učinkovita. Pri aromaterapiji jih uporabljamo v razredčeni obliki (redčimo jih z naravnimi olji, kot so mandljevo, jojobino, olje grozdnih pešk, lešnikovo olje,…), saj gre za koncentrirane snovi, ki lahko v preveliki količini tudi škodujejo. Previdnost pri aromaterapiji torej ni odveč, prav tako tudi ne znanje o sinergiji med različnimi eteričnimi olji.

 


Eterična olja za premagovanje stresa na delovnem mestu 

Aromaterapija - eterična oljaSlužba povzroča ljudem veliko vsakodnevnega stresa, ki se mu težko izognemo. Aromaterapija nam nudi številna eterična olja za premagovanje stresa, ki nam bodo v takšnim situacijah v pomoč, kot so kamilica, sivka, muškatna kadulja, sandalovina, vetiver, neroli, koriander in bergamotka.

 

Omenjena eterična olja lahko za boj proti stresu na delovnem mestu uporabite samostojno ali v mešanici. Olja lahko nalijete skupaj z vodo v izparilnik in pod njim prižgete svečko.

 

Lahko jih razpršite po prostoru ali pa natrete v robček, ki ga nato večkrat čez dan povohate. Najenostavnejši način je uporaba električnega difuzorja, kjer le privijemo steklenično najljubšega vonja, vse ostalo naredi napravica sama. Seveda ji mi nastavimo, kar želimo in že imamo aromaterapijo kar doma ali v službi.

 

Eterična olja s sproščujočim učinkom so lahko tudi dodatek topli kopeli, ki si jo pripravite zvečer po službi. Na ta način bo aromaterapija povsem spontano postala del vaše vsakodnevnega življenja.

 

Če vas na delovnem mestu mučita utrujenost in zaspanost, pa vam priporočam eterična olja s poživljajočim učinkom, kot so limona, rožmarin, evkaliptus, pomaranča, kardamom in ingver. Ti vonji bodo poživili duha, premagali zaspanost in vam dali nov delovni zagon.

 

električni difuzor