Naravne rešitve za dišeči dom

Bioars repelent 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vsi želimo imeti urejen in dišeč dom, pri tem pa rajši izbirajmo naravne rešitve. Večina ponudbe v trgovinah vsebuje umetne dišave, ki imajo zelo močne vonje, za naše zdravje pa so škodljive. Nekateri teh dišav sploh ne prenašajo, saj jih začne boleti glava ali pa težko dihajo v zaprtem prostoru.

 

 

1. NARAVNI VONJI

 

Če želimo nekaj storiti za svoje zdravje in dobro počutje, izberimo naravna eterična olja. Te rajši kupimo v trgovinah s prehrano ali v spletnih trgovinah z ekološko ponudbo. Moj nasvet je, da v gozdu naberemo storže, ki so krasen okrasni material ter jih nakapamo s svojimi najljubšimi vonji. Razporedimo jih po hodniku, toaletnih prostorih in dnevnih prostorih. Manjše storžke lahko razporedimo tudi v kote omar in predalov, tako nas bodo vonji že zjutraj spravili v dobro voljo.

 

 

2. SVEČE

 

Naslednja stvar, ki jo imamo vsi radi, so sveče, po možnosti dišeče. Pri svečah je pomembno, da izberemo naravne voske (rastlinski ali čebelji), prav tako odišavljene z eteričnimi olji in z bombažnimi stenji. Običajne parafinske sveče onesnažujejo naš bivalni prostor, zato se ne priporočajo v notranjih prostorih in v družbi naših najmlajših. Tudi ko proizvajalci izdelujejo sveče iz rastlinskih voskov, se rajši poslužujejo umetnih dišav, ker so le te cenejše, sveče pa bolj intenzivno dišijo. Pazljivo berimo deklaracije, še najboljše pa je, da si sveče naredimo kar sami.

 

 

3. PRAŠEK ZA PERILO

 

Še ena stvar, ki je tudi pomembna za naše zdravje, so čistila. Ostanki praškov in čistil običajno ostanejo v naših oblačilih in na krožnikih, zato je priporočjivo, da ne obremenjujemo dodatno kože in rajši uporabljajmo naravne rešitve. Jaz sama že nekaj časa delam prašek za perilo po naslednjem receptu:

 

* kupim že naribano milo (Ecor iz Kalčka), vzamem 100g in

 

* ga raztopim v 3 litrih vroče vode.

 

* Mešam, da se koščki raztopijo.

 

* Ko se malo ohladi, dodam 2 žlici pralne sode in 2 žlici boraksa.

 

Pralna soda ima večjo čistilno moč kot soda bikarbona, boraks pa deluje kot naravno belilno sredstvo.

 

Ko se zmes čisto ohladi in strdi, jo zmiksam s paličnim mešalnikom. Dodam še eterično olje pomaranče in nalijem v plastično embalažo. Pred uporabo vedno pretresem, saj se običajno zgosti.

 

 

4. ZA POMIVANJE POSODE

 

Za pomivalni stroj si zmešam naslednji prašek: v posodi zmešam

 

* 1 skodelico pralne sode ,

 

* 1/4 skodelice citronske kisline in

 

* 1/4 skodelice soli.

 

Dodam še eterično olje limone in vse skupaj dam v plastično posodo s pokrovom. Pazim, da ne pride vlaga v mešanico, saj se takrat hitro strdi.

 

 

5. ČISTILA

 

Za čiščenje površin in vodnega kamna se največ uporabljata kis in soda, vendar čiščenje s kisom ni ravno prijetno za naš nos. Jaz rajši uporabljam mikro krpice in »radirke za umazanijo« (Schmutzradierer). Slednje zelo dobro odstranjujejo vodni kamen s ploščic in pip, samo zmočimo jo in čistimo brez čistil.

 

 

6. OSVEŽILCI PROSTORA

 

Za osvežitev prostora mi je pa trenutno najljubši osvežilec, ki je narejen iz:

 

* 40 kapljic eteričnega olja (EO) pomaranče,

 

* 30 kapljic EO limone,

 

* 17 kapljic EO grenivke in pa

 

* 13 kapljic EO cedre.

 

Kapljice nakapamo v 100 ml temno stekleničko z razpršilko, jih pretresemo med sabo ter dolijemo 100 ml destilirane vode. Stekleničko hranimo na vidnem mestu, da se spomnimo nanjo in jo uporabljamo.