Eterična olja

Bioars kamiliceEterična olja so ljudje cenili in uporabljali že pred davnimi leti, ljudstva Daljnega vzhoda so že pred pet tisoč leti poznala destilacijo, s pomočjo katere se pridobivajo eterična olja. Eterična olja pa se ne uporabljajo samo za odišavljenje, ampak predvsem za zdravilne namene in dobro počutje.

 

Eterična olja so visoko koncentrirani izvlečki iz določenih rastlin in predstavljajo esenco rastline. Eterična olja se pridobivajo iz najrazličnejših delov rastline kot so cvetovi, lupine, plodovi, listi, lubje, smole.

 

Najbolj poznana tehnika pridobivanja je parna destilacija. Postopek poteka tako, da rastline v velikem kotlu segrevajo nad paro, nato pa to paro ohladijo in izločijo v drug kotel. Eterična olja se začnejo zbirati na površju kot kapljice olja, ostanek pa se imenuje hidrolat ali rožna voda, ki vsebuje v vodi topne snovi iz rastline. Količina eteričnih olj v rastlinah se giblje povprečno med 0,01 % in 10%, kar pomeni da potrebujejo za 1 liter eteričnega olja tudi do 100 kg rastline. Za pravo eterično olje vrtnice potrebujejo 2 toni cvetov za 1 liter eteričnega olja. Iz tega razloga imajo naravna eterična olja tudi svojo ceno.

 

Prav tako se tudi eterična olja iste rastline razlikujejo med seboj, npr. hvarska sivka se močno razlikuje od provansalske sivke, tako po vonju kot delovanju. Eterična olja so lažja od vode in so v vodi netopna, tako da na površini vode plavajo. Topijo se v alkoholu in maščobah, večina jih izhlapi, če jih pustimo na zraku. Čisto eterično olje ne pušča nobenih sledi maščobe na podlagi.

 

Eterična olja delimo po hlapljivosti na zgornjo, srednjo in spodnjo noto. V zgornjo noto spadajo olja, ki so lahka in hitro izhlapijo. Olja v tej skupini so primerna za poživitev in osvežitev ter delujejo stimulativno. Najbolj poznani predstavniki te skupine so olja citrusov, čajevca in evkalipta. V srednjo noto spadajo olja, katerih vonj ni takoj zaznaven. Ugodno delujejo predvsem na fizično počutje ljudi. Priljubljena olja te skupine so olje sivke, rožmarina in limonske trave. V zadnjo spodnjo noto spadajo olja, katerih vonj se v prostoru čuti najdlje, lahko tudi več mesecev. Imajo pomirjajoč učinek, njihov vonj je močan in jasen. Njihova uporaba upočasni izhlapevanje olj iz zgornje in srednje skupine. Najbolj poznani so jasmin, vrtnica, ylang-ylang in sandalovina.

 

Eterična olja imajo blagodejne učinke na telo, vendar le če uporabljamo 100% naravna eterična olja. Če boste v ponudbi proizvajalca zasledili, da so na voljo tudi eterična olja jabolka, jagode, breskve ipd., izberite raje drugega ponudnika. Pomembno je, da so eterična olja pakirana v temnih stekleničkah z latinskim imenom rastline ter državo porekla. Naslednji pokazatelj je tudi cena: če imajo olja vsa enako ceno, jih raje pustite na polici. Ker je na tržišču veliko ponaredkov, se prej dobro pozanimajte o kvalitetnih proizvajalcih.

 

Ko boste imeli svoje prve stekleničke doma, začnite odkrivati njihove skrivnosti in si pomagati z njimi, ko ne bo šlo vse po načrtih ali takrat, ko boste imeli občutek, da ste obtičali v začaranem krogu.