Naredite svoj hidrolat

Bioars vijolice

 

Veliko ljudi me sprašuje, kaj so hidrolati, zato sem se odločila nekaj napisati na to temo.

 

Nekateri hidrolate imenujejo tudi cvetne vode, vendar jih ne izdelujejo samo iz cvetov, ampak tudi iz zelišč, grmov, lesa…Uporabljajo se za najrazličnejše namene: kot razpršilo za obraz in telo, za uživanje v zdravilne namene, v kuhinji in pa seveda kot super sestavina v domači kozmetiki.

 

Hidrolati so izdelani s parno destilacijo rastlin, s pomočjo katere pridobivajo tudi eterična olja. Hidrolati imajo podobne lastnosti kot eterična olja, vendar so manj koncentrirani, večina hidrolatov vsebuje manj kot 5% eteričnih olj.

 

 

 

Kako poteka parna destilacija?

 

Rastline dajo v posodo nad vročo paro, iz te posode nato izparevajo hlapne snovi z vodno paro. Ko vodne pare ohladijo, dobijo tekočino, ki je sestavljena iz hidrolata, na njem pa plava eterično olje, saj le to ni topno v vodi. Na koncu postopka ločijo eterično olje od hidrolata. Hidrolat vsebuje sestavine rastline, ki so topne v vodi.

 

 

Jaz zase kupujem hidrolate ekološke pridelave, sem pa pred kratkim naletela na članek, kako si jih naredite sami doma.

 

 

hidrolat aromaterapija

1. Potrebujete lonec s pokrovko, manjšo stekleno skledo, led in rastlinski material (npr. cvetove sivke). Pomembno je, da izberete rastline, ki niso obremenjene s kemičnimi pripravki, najbolje, da jih naberete na lastnem ekološkem vrtu.

 

 

2. Lonec napolnite s cvetovi in dolijte toliko vode, da pokrijete cvetove. Na sredino cvetov položite manjšo skledo, cvetove pa razporedite okrog nje. Skleda naj plava na vodi, v primeru, da ne, jo podložite.

 

 

3. Skleda bo zbirala cvetno vodo, ko se bo para utekočinila. Posodo pokrijte z narobe obrnjeno pokrovko in jo dajte na štedilnik. Pomembno je, da vode s cvetovi ne zavrete.

 

 

4. Na pokrovko položite led, ki naj bo v plastični vrečki. Iz vode bo nastala para, s pomočjo katere bodo iz cvetov izparele dobrodejne sestavine. Para se bo zbrala na pokrovu posode, s pomočjo ledu pa se bo utekočinila in kapljala po držalu pokrovke v skledo.

 

 

5. Celoten postopek traja približno pol ure. Počakajte, da se hidrolat ohladi, nato ga shranite v temno stekleničko v hladilnik, da mu podaljšate obstojnost.