Test: ali je vaše eterično olje res 100% naravno

 

 

 

Kako med vso ponudbo na trgu izbrati znamko eteričnih olj, ki je res najboljša in 100% naravna?

 

Imate doma eterično olje čajevca in ste prepričani, da ste kupili res pravega?
Boste še tako prepričani, če vam zaupam, da vsako leto prodajo kar 300% več eteričnega olja čajevca, kot ga pridelajo?

Ne skrbite, ne bom vam naštevala, katere znamke vam priporočam, ampak vam bom zaupala

5 nasvetov, ki vam bodo v pomoč, preden se boste odločili za nakup (da ne boste kupili 'mačka v žaklju', sploh ko je na trgu toliko ponaredkov). Naš nos se da prelisičiti, možganov pa ne (kar je pomembno, če hočete imeti rezultate).

 

 

 

 

5 nasvetov, da se izognete nekvalitetnim eteričnim oljem

 

1. Enaka cena 

 

Če na polici vidite, da imajo vse stekleničke enako ceno, odkorakajte kar proč. Zelo verjetno gre za sintetična olja, saj je pri avtentičnih oljih nemogoče, da bi imela vsa enako ceno. Če vam podam samo primer:

eterično olje pomaranče

 

v 1 eni pomaranči boste našli cca 4 kapljice eteričnega olja
(in je zato običajno cenovno najbolj dostopno).

 

 

 
Drugi primer je vrtnica:

eterično olje vrtnice

 

 

 

potrebujejo tudi 60 cvetov za
1 samo kapljico!

 
 

2. Latinsko ime

 

Na embalaži mora obvezno pisati latinsko ime. Zakaj bi vam bilo to pomembno (saj se ne spoznate na latinščino)? Če želite, da vas prava sivka zvečer zapelje v miren spanec (za razliko od hrvaškega lavandina, ki ste ga kupili na poletnih počitnicah, ki vas bo poživil), potem vam bo to znanje prišlo še kako prav. Prava sivka ne bo pomagala le vam, ampak tudi vašim otrokom, da bodo zvečer bolj umirjeni.


 

3. Kokos ali jabolko

 

Nimajo vse rastline eteričnih olj. Če bi si radi pričarali sadne vonje z eteričnimi olji, v primeru kokosa ali jabolka ne bo šlo. Kot primer vam dam koprivo, ki je po mojem mnenju super rastlina, vendar če jo pomanete med rokami, ne bo zadišalo tako kot pri poprovi meti. Še en hitri pokazatelj, da podvomite v kvaliteto znamke, če med njimi najdete tudi takšna eterična olja. Še najlaže vam bo, da izbirate tiste znamke, ki jih priporočajo in uporabljajo aromaterapevti (in ne le trgovci).


 

4. Certifikati 

 

Glede na vse večje povpraševanje ozaveščenih potrošnikov, ki hočejo najboljšo kvaliteto, se je pojavilo veliko certifikatov. Tudi takšnih, ki nimajo povezave z ekološko, sonaravno pridelavo. Rastlina, ki je divje rasla, razvije največ učinkovin, saj mora sama poskrbeti zase in taka vam bo najbolj pomagala, ko boste potrebovali več energije (za razliko od tistih zelišč, ki jih imate sami doma v lončkih in jih skrbno zalivate). Izbirajte certifikate, ki so mednarodno priznani in preverite, da nima proizvajalec le svojega certifikata.


 

5. Embalaža 

eterično olje florihana

 

Eterična olja so zelo hlapljiva in lahko hitro izgubijo terapevtske učinkovite, če so izpostavljena toploti, svetlobi in kisiku. Zato so najboljša olja tista, ki jih lahko dobite direktno iz destilarne (brez da bi bila vmes pretočena). To je običajno pri trgovcih, ki prodajajo eterična olja pod svojo znamko: se pravi, da nabavijo večje količine eteričnih olj in jih nato pretočijo v manjše embalaže. Pozorni bodite, da so olja shranjena v temnih stekleničkah. Če imajo še dodatno embalažo za zaščito, pa je še toliko bolje.

 


Upam, da sem vam vsaj malo pomagala pri odločitvi. Vem pa, da je o vonju nemogoče govoriti takole preko besedila, ampak ga je potrebno doživeti, začutiti, intuitivno izbrati in seveda preizkusiti v praksi.

 

Pri vsakodnevnih težavah je aromaterapija odlična prva pomoč, ki hitro in učinkovito deluje