Novi okusi - Japonska

kulinarika - japonska - suši

 

Doma sem si že kdaj naredila suši, je pa res, da samo zase. Moji se ga še dotakniti niso upali. Ko omenim suši, večinoma pomisli na surovo ribo, kar pa ni ena in edina možnost.

 

Ko sem dobila priložnost pri prijateljici z Japonske, da me nauči, kako se pripravi pravi suši, sem bila takoj za. Že takoj sem ugotovila, da nisem pravilno pripravila riža, ki je osnova vsakega odličnega sušija. Moj ni imel prave teksture in je bil preveč razkuhan. Glede na to, da jaz običajno začinim na oko, sem ugotovila, da dokler ne obvladaš japonske kuhinje, delaj natančno po receptu (in tako riž ne bo prekisel).

 

Zvijanje je tudi druga umetnost, veliko lažje gre z bambusovo podlogo (ki sem jo takoj po inštrukcijah nabavila), da dobimo čvrste zvitke. V riž lahko poljubno dodamo zelenjavo, ki naj bo drobno narezana na trakove (avokado, kumare, korenje...). Lahko ostanemo pri zelenjavi, ali pa dodamo dimljene ribe, pečena jajca, celo pršut (to je bolj verzija za Slovence).

 

Najlepši so mi ti okrogli, ki se imenujejo Temari Suši in so bolj primerni za tiste, ki ne marajo morskih alg. Za ljubitelje nori alg pa zvijemo Maki Suši.

 

Največje presenečenje pa je bila sladica, ki sem jo preizkusila z veliko previdnostjo. Že vnaprej sem povedala, da se zna zgoditi, da je ne bom pojedla. Adzuki fižol na sladko! Pri nas večinoma povezujemo fižol z enolončnicami in je kar težko narediti premik v glavi. Da pa fižol lahko postrežeš še z vanilijevim sladoledom?

 

Naj vam povem, da sem pojedla celo sladico. Zaključek: res je bila okusna (samo predsodke sem rabila pustiti pod mizo)!

 

Japonska kulinarika

V tem albumu ni slik.