Zakaj je domači balzam boljši za vaše ustnice?

balzam za ustnice s čebeljim voskom

 

Balzami iz trgovine najpogosteje kot glavno sestavino vsebujejo tekoči parafin. Zakaj?

 

Na ustnicah tvori film, ki zelo učinkovito preprečuje izhlapevanje vode in poskrbi, da ustnice postanejo mehke in gladke.

 

Kaj pa je problem parafinov?
To so naftni derivati, kar pomeni, da je podobnost s kožnimi lipidi zeloooo majhna. Vsakodnevna uporaba kožo ''razvadi'', naravni mehanizmi kože oslabijo in na daljši rok so rezultat suhe ustnice (oz. suha koža).

 

Tekoči parafin je torej kontroverzna sestavina, ki jo industrija kozmetike uporablja za nego suhe kože ustnic, čeprav na dolgi rok ob vsakodnevni aplikaciji večjih koncentracij izsušuje kožo!

 

Zelo pogosto je kot glavna sestavina uporabljen tudi mikrokristalinični vosek (na balzamih ga boste zasledili pod imenom: Cera microcristallina/microcrystalline wax).
Čeprav je v njegovem imenu beseda vosek, to ni vosek, ampak zmes ogljikovodikov, ki je tako kot parafin naftni derivat.

 

Zakaj ga proizvajalci še raje uporabljajo kot parafin? Ker je manj krhek, bolj raztegljiv in voljan.

 

Če hočete za svoje ustnice le najboljše, je mnogo bolje, da si balzam izdelate sami. Je namreč zelo preprosto: v manjšo posodico dajte vse sestavine, jih postavite na vodno kopel in počakate, da se voski stalijo ter nastane tekoča zmes. Balzam v takšni obliki vlijete v posodico in počakate, da se ohladi ter strdi.
Uporabite olja, ki nadomeščajo kožne lipide; voske, ki dajo sijaj in preprečijo izhlapevanje vode, super pa je tudi, da dodate vitamin E oz. tokoferol, ki vaš balzam zaščiti pred kvarjenjem.

 

To so osnovne sestavine, če hočete, pa se lahko z balzamom še malce poigrate in dodate šcepec mice v poljubni barvi. Mica ali sljuda je mineralni pigment naravnega izvora, ki ga ljudje že stoletja uporabljajo zaradi svetlečega učinka  (da vašim ustnicam zapeljiv lesk). Za dišeče balzame pa dodajte nekaj kapljic eteričnega olja poljubnega vonja.

 

 

Za domači balzam vam priporočam naslednje sestavine:

 

* ricinusovo olje: prodira globoko v kožo, zato ustnice ostanejo dlje časa navlažene, daje pa jim tudi lesk,

 

* čebelji vosek: super je, ker ima tudi protivnetne lastnosti in pomiri razdraženo kožo ustnic,


* kakavovo maslo: za vse čokoholike, ki si želijo, da bi njihov balzam dišal po čokoladi,


* vitamin E: bodite pozorni, da ga dodate šele, ko zmes olj in voskov odstavite iz vodne kopeli in počakate, da se malce ohladi (drugače bi ta antioksidant izhlapel),

 

eterična olja sivke, pomaranče, limonske trave, rožnega lesa…

 

 

 

 

Članek pripravila: Blažka Kolenc