Kako si pomagamo pri negi dehidrirane kože?

Maslo za telo

Suha koža običajno ne izloča dovolj sebuma. Sebum je maščoba, ki jo izločajo žleze lojnice z namenom, da zaščiti kožo in prepreči izgubo vlage. Suha koža je zelo pogosto dehidrirana, razlogov za to pa je lahko več: premalo zaužijemo čiste vode, veliko smo v ogrevanih prostorih ali zunaj na vetru, lahko tudi preveč uporabljamo mila in druga čistilna sredstva, ki odstranjujejo naravni sebum. Ne samo suha, tudi mastna koža je lahko dehidrirana.

 

Prvo je seveda pomembna vlaga od znotraj (kar vsi prav dobro vemo, le premalo upoštevamo) in pa vlažilni izdelki. Super je, če kot tonik uporabljamo hidrolate, ki jih razpršimo po obrazu pred nanosom kreme. V nego lahko vključimo tudi naravna eterična olja npr. geranijo, pravo sivko, rimsko kamilico, palmaroso. Glede na potrebe izberemo eterično olje in ga vmešamo v lastno kremo ali maslo v koncentraciji od 0,5 – 1%.

 

Priporočljivo je, da poznamo vse sestavine v kremi, najlažje pa je, če si jo izdelamo sami. Veliko razlogov govori za, sploh pa v primerih različnih alergij ali preobčutljivosti kože na sintetične sestavine. Eterična olja nam lahko pomagajo pri negi:

 

  • pospešijo odstranjevanje odmrlih celic (prava sivka),
  • izboljšajo tonus in cirkulacijo (geranija),
  • uravnavajo maščobo (geranija, palmarosa)…

 

Za nego celega telesa pa si lahko sami pripravimo stepeno maslo, ki je zelo enostavno za pripravo. Kupimo kvalitetno karitejevo maslo, ki ga nad vodno kopeljo zmehčamo. Odstavimo in prilijemo hladno stiskano olje po izbiri. Stepamo kot smetano z mešalnikom, dokler ne dobimo gladke strukture. Če se nam je zmes preveč stopila, jo za nekaj časa postavimo v hladilnik.

 

Recept:

 

  • 70 g karitejevega masla
  • 30 g mandljevega olja
  • 10 kapljic eteričnega olja po izbiri

 

Karitejevo maslo vsebuje maščobe, ki so zelo podobne tem v naši koži, zato se priporoča pri negi suhe in dehidrirane kože, prav tako pri luskavici, dermatitisu in gubah.

 

Odlična naravna nega!