Je trdi šampon res naraven?

Bioars šamponČe izdelujemo svojo kozmetiko, želimo seveda tudi ponovno uporabiti embalažo, še bolje pa je, da je sploh ne potrebujemo. Pri trdih milih mi je to najboljše, po uporabi ga zmanjka in ni nobenih odpadkov. Podstavek iz lesa pa vsake toliko skrtačim pod toplo vodo in to je to. Zato sem se odločila, da preizkusim trdi šampon. Veliko se piše o spornih sestavinah v šamponih in milih, najbolj pogosta sta SLS (sodium lauryl sulfate) in SLES (sodium laureth sulfate). Te snovi zmanjšajo površinsko napetost vode, tako da le ta lažje odstrani nečistoče. SLS se je veliko let uporabljal v izdelkih za nego, vendar je povzročal draženje kože. Ker enostavno odstrani maščobe, se uporablja za čiščenje preprog, razmaščevanje motorja, pri pranju avtomobilov in v detergentih.

 

Pa si to res želimo uporabljati na koži? Industrija je nato razvila nov proces, s pomočjo katerega so naredili nežnejši SLES, vendar niso bili ravno uspešni, saj pri tem postopku nastanejo toksične snovi. Večina ljudi je navajenih na obilno peno, saj imajo tako občutek, da temeljito očistijo kožo. Vendar vsi ti detergenti hkrati tudi odstranijo zaščitna olja s kože, kar na dolgi rok lahko poruši naravno ravnovesje kože.

 

Za izdelavo trdega šampona sem uporabila SCS (sodium coco sulfate), ki je narejen iz kokosovega olja, uporablja pa se tudi v certificirani kozmetiki. Za dva manjša kosa sem uporabila:

 

* 80 g SCS (običajno je v obliki belih mrvic)

 

* 10 g rastlinskega masla (jaz sem imela pri roki karitejevo maslo, drugače pa je odlično tudi kokosovo)

 

* 10 g destilirane vode.

 

Karitejevo maslo sem stopila na vodni kopeli, preostale sestavine pa sem dodala v možnar. Ko sem prilila karitejevo maslo, sem dobro mešala, da sem dobila enotno maso. Na koncu sem dodala še 10 kapljic eteričnega olja rožmarina, ki je odličen za nego las. Spodbuja rast las in preprečuje prhljaj. Maso sem nadevala v dva modelčka in pustila čez noč, da se strdita. Ko sem ju vzela iz modela, sem ju dala sušit še za kakšen dan ali dva.

 

Res sem bila navdušena nad šamponom, saj je imel enake lastnosti kot kupljen, narejen iz naravnih sestavin in še brez embalaže. Vendar mi nekaj ni dalo miru in sem šla še malo raziskovat. In kaj sem ugotovila? Dejansko je SCS zelo podoben SLS. Res ga naredijo iz kokosovega olja, za SLS pa običajno uporabijo naftne derivate. Sam postopek pa je za oba enak, maščobni alkohol (ali pri SCS več maščobnih alkoholov) obdelajo z žveplovo kislino in nato nevtralizirajo z natrijevim hidroksidom (lužnim kamnom) ali natrijevim karbonatom (pralno sodo). Menim, da nič kaj dosti ne ostane od kokosovega olja. Priporočljivo je, da se izogibamo sestavinam, ki vsebujejo laureth, lauryl, sulfate, -eth. Sporočite, v primeru da najdete takšen šampon.

 

Za umivanje las lahko uporabljate tudi trdo milo, lase pa na koncu sperite z mešanico domačega jabolčnega kisa in vode (50:50). Odločitev je vaša, ustvarjajte in preizkušajte.