Lepotna kuhinja

Bioars pesin prah

 

Bioars bronzer

 

Ker pri kozmetiki najraje uporabljam naravna barvila, sem se odločila, da sama naredim pesin prah, ker je ravno sezona na vrtu.

 

Torej, na vrtu sem vzela tri sveže pese, jih olupila in dobro sprala z vodo. Narezala sem jih na rezine ter dala na peki papir ter v dehidrator za približno 10 ur. Pesa mora biti res dobro posušena. S pomočjo kavnega mlinčka sem jo zmlela v prah, ki je neverjetne barve. Seveda moj prah ni tako fino mlet kot kupljeni, tako da sem ga še presejala čez fino cedilo. Verjetno se bere hitro in enostavno, vendar ni čisto tako. Najbolj zamudno je čiščenje, saj so barve intenzivne. Pomembno je, da sem preizkusila, naslednjič pa se bom verjetno raje odločila, da pesin prah kupim.

 

Naslednja stvar, ki mi je super uspela, je bronzer. Pri tem mi je najbolj všeč, da grem direktno v kuhinjo in začnem ustvarjati. Uporabila sem maranto v prahu (tukaj bi lahko vzela tudi koruzni škrob). Marantovo moko pridobijo iz korenin rastline Maranta arundinacea, je lahko prebavljiva, iz nje izdelujejo tudi rezance. V kozmetiki se uporablja, ker daje mehak in svilnat občutek ter pusti mat učinek. Potem pa sem začela dodajati začimbe: cimet, muškatni orešček in kakav. Priporočam začimbe iz ekološke pridelave npr. Sonnentor. Dodajamo po občutku, kakor nam je všeč. Eteričnih olj ni potrebno dodajati, ker mešanica že sama po sebi lepo diši. Na koncu sem za lesk dodala mica pigmente, da se bronzer lepo posveti. Mice so mineralni pigmenti, ki jih pridobijo iz neobdelanih rud, jih zmeljejo, presejejo ter prečistijo za uporabo v kozmetiki.

 

Izdelek se meni odlično obnese, vendar le prej preverite na manjšem delu telesa morebitni odziv kože na začimbe.