Dobrodejni macerati in olja za kožo

 

Cvetlic in zelišč je poleti v izobilju, običajno jih posušimo za čaje, pogosto pa jih tudi namočimo v olja in naredimo macerate – oljne izvlečke.

Jaz pri nabiranju sledim setvenemu koledarju Marie Thun. Opazila sem, da cvetovi veliko bolje ohranijo barve, če jih nabiram na dan za cvet (in s tem tudi kvalitetne učinkovine v njih). Seveda upoštevam tudi vreme, da je suho in da ni prejšnji dan deževalo. Največ eteričnih olj rastline vsebujejo dopoldan, vročina namreč povzroči, da eterična olja hitreje izhlapevajo. Optimalno za nabiranje je dopoldan v sončnem vremenu, ko se jutranja rosa posuši. 

 

 

Za macerate najrajši nabiram šentjanževko, če jo uspem dobiti. Raste na sončnih obronkih travnikov in gozdov, na travnikih jo redko najdem, saj jo že pred cvetenjem pokosijo. Z nabiranjem živobarvnega ognjiča ni težav, saj ga imam na vrtu. Lepi cvetovi popestrijo vrt, odganjajo mrčes, ognjič pa naj bi smrdel celo polžem (polžev res nimam na vrtu, očitno drži). Splača se vam narediti tudi macerat iz kamilice ali bezga.

 

 

Postopek je sledeči: naberite cvetove in jih dajte v čist in suh steklen kozarec. Zalijete s kakovostnim oljem, zavijete s kuhinjsko aluminijasto folijo in daste na okensko polico. Sončni žarki bodo segreli olje, cvetovi pa bodo sprostili dragocene učinkovine. Če je prevroče, postavite kozarec na senčno polico, da ohranite tudi kvalitete olja. Namakate vsaj 3 – 4 tedne, precedite in shranite v temnih steklenicah. Za boljšo obstojnost lahko dodate 0,5% naravnega vitamina E. Olje je uporabno najmanj eno leto.

 

 

Če boste uporabljali macerate za nego telesa, za mazila, uporabite hladno stiskano olivno olje. Preverite, da uporabite olje s čim daljšim rokom trajanja. Obstojnost macerata je odvisna predvsem od izbranega olja. Za nego obraza izberite bolj lahka olja, na primer jojobino ali mandljevo. Jojobino olje je zelo dobra izbira, ker je obstojno več let, ima pa svojo ceno.

 

 

 

 

Če se že lotite izdelave, za kaj bi lahko uporabili oljne izvlečke?

 

šentjanževka macerat

 

Šentjanževka (Hypericum perforatum) najbolj obilno cveti julija, v višjih legah tudi avgusta. Če njen cvet pomečkate med prsti, se vam temno rdeče obarvajo. To barvilo da olju tudi lepo barvo. Njen list poglejte proti svetlobi in videli boste nešteto drobnih luknjic (perforatum = luknjičast). Tako veste, da imate pravo šentjanževko.

 

 

Šentjanževka je znana po svojem antidepresivnem delovanju in to brez stranskih učinkov, zato je njeno dragoceno olje zelo dobrodošlo v zimskih dneh, da vam dvigne počutje in energijo. Enostavno se po tuširanju namažite po celem telesu na mokro kožo ali pa si naredite refleksaromaterapijo obraza. Pomagala vam bo tudi pri vnetjih kože, težavah z glivicami in pri lajšanju bolečin. Lahko vam potrdim protivnetno delovanje, že po enem nanosu je bilo vidno izboljšanje. Vendar pri naravnih izvlečkih ne pričakujte hitrih rezultatov, delujejo počasi, vendar učinkovito. 

 

 

 

Šentjanževka je zelo učinkovita, vendar bodite pri uporabi previdni:

 

* Ne uporabljajte jo, če greste na sonce (ali v solarij), saj lahko povzroči fototoksično reakcijo, koža postane preobčutljiva in se odzove z rdečico, srbenjem, celo s pigmentnimi madeži.

 

* Šentjanževka lahko izniči delovanje zdravil, zato preverite medsebojno delovanje.

 

* Odsvetovana je uporaba pri nosečnicah in doječih materah.

 

 

 

 

macerat ognjič

 

Ognjič (Calendula officinalis) je zelo uporaben pri najrazličnejših kožnih težavah (od razpokane kože do opeklin in odrgnin), zelo priporočljivo pa je ognjičevo olje pri pomlajevalni negi kože.

 

 

 

 

 

 

macerat kamilica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kamilica (Matricaria chamomilla) je znana po svojem protibakterijskem in protivnetnem delovanju, hkrati pa je nežna in deluje regenerativno. Lahko jo uporabite tudi pri izdelavi krem zase ali za otroke.

 

Bezeg (Sambucus nigra) vsi poznate kot cvetove za čaje, vse bolj pa se uveljavlja tudi v lepotilni negi. Preprečuje nastanek gubic in izravnava ten kože, hkrati pa mehča kožo. Odličen je tudi v pripravkih za nego rok.