Katera naravna kozmetika je res naravna?

5 nasvetov, na kaj bodite pozorni pri naravni kozmetiki

 

 

1. IZDELAJTE LASTNO LINIJO:

 

To je najboljši način, da boste res prepričane, kaj je v posameznem izdelku. Vem pa tudi, da nekatere poskusijo kaj zamešati doma, pa jih navdušenje mine, ko jim ne uspe. Druge želijo nabaviti vse sestavine, pa izračunajo, da investicija v kvalitetne sestavine ni ravno majhna in opustijo idejo. Tretje pa hočejo imeti top izdelke, vendar same nimajo ne veselja ne časa, da bi se sploh lotile zadeve. V kateri skupini ste ve? Moj predlog je, da povprašate med prijateljicami, gotovo poznajo koga, ki se s kozmetiko profesionalno ukvarja.

Mene večkrat vprašajo za nasvet: priporočim lahko le tiste, ki jih osebno poznam. Prijateljica Brigita izdeluje kreme z energetskimi esencami, Bernarda pa mazila, balzame za ustnice, kopalne soli, v pripravi pa ima lastno kolekcijo trdih mil.

 

 

 

2. ROK UPORABE:

 

Izdelki, pri katerih ne rabite skrbeti, da jih morate porabiti v dveh mesecih, so tisti, ki ne vsebujejo vode: to so običajno masla za telo, masažne ploščice, balzami za ustnice...Če so narejeni iz svežih sestavin, jih lahko uporabljate več kot eno leto. Če ste kdaj kupovale naravna masla, poznate njihovo ceno. Proizvajalci komercialnih izdelkov zato naravne maščobe nadomeščajo z vodo, da lahko ponudijo izdelke po ugodnih cenah. Ko kdaj naključno preverim izdelke na policah, vidim da veliko naravnih masel vsebuje vodo (to preverite tako, da pod INCI sestavinami pogledate prvih 5 sestavin - med njimi je običajno Aqua). 

 

 

 

3. KONZERVANSI V NARAVNIH IZDELKIH

 

Če izdelek ne vsebuje vode, konzervansi niso potrebni, prav tako ni potrebno shranjevati izdelka v hladilniku (razen če ga ne boste dalj časa uporabljale). Kako vemo, da tak izdelek ni več uporaben? Ko začne čudno "dišati" po žarkem. Takrat ga ne uporabljajte več, vsebino dajte na kompost.

V kolikor pa je izdelek narejen z vodno fazo (to so vlažilne kreme - emulzije), takrat pa je potrebno kremi dodati konzervans. Sama sem naredila kremo brez konzervansov, sem dodala eterična olja, vendar je tudi v hladilniku splesnela v enem tednu. Od takrat uporabljam konzervans, ki je dovoljen v Ecocert kozmetiki (Ecocert je francosko združenje, ki izdaja enega izmed najstrožjih certifikatov na področju naravne kozmetike).

 

 


4. hranljiva olja:

 

V reklamnih oglasih pogosto izpostavljajo, katera vsa dobrodejna olja so v njihovih kremah: arganovo, jojobino, iz mareličnih pešk, konopljino... Če ste že kdaj izdelale svojo kremo iz hladno stiskanih olj, potem veste, da bo krema iz pravega avokadovega olja rumena, krema z oljem makadamije bo imela pravi oreškast vonj... Ker so uporabnice zahtevne, želijo da je krema bela in da nima vonja. Zato v kozmetični industriji, tudi v naravni, večinoma uporabljajo prečiščena olja, taka pa nimajo več tistih hranljivih učinkovin, katere na veliko oglašujejo.

 

 


5. prijeten vonj

 

Vse želimo, da je krema prijetnega vonja, ki nas malo pocrklja. Jaz umetne vonje težko prenašam, zato si v moje zamešam kakšno kapljico eteričnega olja ali naravnega izvlečka. Ti vonji so običajno bolj nežni in ne tako priljubljeni ali pa mogoče nepoznani med uporabnicami. Večina žensk je navajena na vonje, ki so podobni parfumom, so bolj intenzivni in ne izhlapijo hitro.


Zakaj bi rajši izbirale naravne vonje? Ker se ti izločijo iz telesa, umetni pa se nabirajo v njem. Če jih telo ne more izločiti, jih shrani v maščobah, čim bolj stran od pomembnih organov, zato poskrbimo, da telesa ne obremenjujemo po nepotrebnem.

 

 

 

 

 naravna nega