Preventiva proti ušem

šampon proti ušem

 

Če ste se že kdaj ubadali s tem, veste, koliko dela je z uškami (prihranite si rajši te skrbi in čas).  Uši prav nič ne izbirajo las, čeprav imajo najrajši dolge in goste, saj so občutljive na svetlobo in se tam lažje skrivajo. 
Najboljša je seveda preventiva: nekatere uporabljajo lak za lase, lahko pa si naredite naravno mešanico, ki je nežna do otroških glav.

 

 

V razpršilko nalijte malo kisa (lahko jabolčnega) in dodajte 10 kapljic sivke (velja za 50 ml razpršilko). Do vrha dolijte destilirano vodo in pred vsako uporabo pretresite. Uške gredo najrajši na področje za ušesi in nad vratom, zato najbolj natančno popršite tam.

Če pa opazite, da se otrok pogosto praska po lasišču, takrat temeljito preglejte lasišče. Uši ležejo bela jajčeca in to zelo blizu lasišča. Ko se male uške izležejo iz jajčec, ta jajčeca ostanejo prilepljena na lase - rečemo jim gnide. Zelo podobne so prhljaju, razlika pa je v tem, da se močno držijo las in jih je potrebno ročno odstraniti (najlažje z nohti)

Ko smo doma imeli uši, sem v lekarnah in po spletu iskala naravne različice kemičnih proizvodov za otroke; te so bile običajno pakirane v majhnih količinah, da ne govorimo o ceni. Za dolgolase hčerke potrebujete kar nekaj tega! Pobrskala sem po svojih knjigah in preizkusila kar nekaj različnih receptov. Danes vam bom zaupala recept, ki je deloval pri nas. 
 

šampon proti ušem

Za osnovo sem izbrala olje, ki deluje mehansko - uši zaduši, da poginejo (ja, ne sliši se ravno humano, vendar ko ima otrok rdeče in razdraženo lasišče, so ukrepi nujni). Lahko izberete kokosovo olje, jaz sem ga uporabljala, predem sem odkrila neemovo olje (neemovi listi na levi sliki). 

Neemovo olje
 nima prijetnega vonja (še človeka bi odgnal, kaj šele uši), zato je bolje, da ga malo razredčite s kokosovim oljem.
Neemovo olje ščiti tudi rastline pred insekti in paraziti (kot preventiva in kurativa). Pri majhnih otrocih uporabite samo neemovo olje brez dodanih eteričnih olj.

 

V olje nakapljajte 1–2-odstotno mešanico eteričnih olj (10–20 kapljic v 50 ml olja): rdečo mirto, lavandin, geranijo, evkalipt radiata in rožmarin. Pri otrocih bodite previdni z rožmarinom in raje izberite nežnejši kemotip verbenone. Mlajši so otroci, nižje koncentracije izberite.

 

Olje vtrite v lasišče in pokrijte lase s plastično kapo/vrečko. Pustite delovati 1 uro, nato pa najprej nanesite šampon (zato, da se bodo lasje razmastili, drugače boste potrebovali velikokrat šamponirati lase). Dobro ga vtrite v mastno lasišče in šele nato sperite z vodo. Šamponiranje ponovite, dokler niso lasje razmaščeni.

Lase dobro prečešite z drobnim glavnikom ( in poškropite s sivkinim hidrolatom ali z mešanico kisa in vode, ki ji dodajte kapljico sivke). Postopek ponovite čez 2–3 dni. Ne pozabite oprati posteljnine, brisač, glavnikov in posesati kavča, otroških sedežev, plišastih igrač...