Izsušena koža ni več problem

krema suha koža

 

 

Izsušena koža se prav tako lahko pojavi pri mešani oz. mastni koži. Najbolje je, da kombinirate notranje in zunanje strategije :) - poskrbite za zadostno hidracijo z dovolj vode (čiste, s pravo energijo - namenite ji pozitivno misel, npr. jaz sem popolnoma v harmoniji), od zunaj pa jo razvajajte s kvalitetno, svilnato kremo.

 

Če težko najdete pravo kremo zase (tako, ki se fajn vpije in ne pušča mastnih sledi, hkrati pa še dovolj navlaži vašo kožo), potem si naredite svojo.

 

 

krema suha koža

 

Na vašo željo sem pripravila tale recept za kremo, ki jo prav tako lahko uporabite za obraz ali telo. Ni potrebe, da imate za vsak del telesa svojo kremo, razen če vaša koža to res potrebuje.

 

Emulzije so najzahtevnejši del izdelave domače kozmetike, zato se je potrebno držati količin in postopka, drugače boste lahko vrgli dragocene sestavine na kompost. Emulzija pomeni, da združite vodni in maščobni del; ker pa veste, da se olje in maščoba ne mešata, potrebujete zato emulgator. V naravni kozmetiki se običajno uporabljajo voski rastlinskega izvora.

 

 

SESTAVINE za kremo - 100 g:

 

a) Vodna faza:

             

         - destilirana voda 70,70%      70,70 g

             

         - rastlinski glicerin   3%          3,00 g

    

 

b) Maščobna faza * :

 

          -  smiljevo olje 10%              10,00 g

 

           - lešnikovo olje  6%               6,00 g

 

           - olje mareličnih pešk 2%      2,00 g

 

           - karitejevo maslo  2%           2,00 g

 

           - rastlinski emulgator: Glyceryl stearate SE  5%     5,00 g

 

 

* Če nimate navedenih olj doma, lahko uporabite samo eno olje (npr. olivno) in ga uporabite v količini 20% = 20 g v tem receptu.

 

 

c) Dodatki:

       

         - vitamin E  0,2%                               0,20 g 

       

         - eterična olja 0,5%                            0,50 g

       

         - cosgard (konzervans)   0,6%            0,60 g

 

 

1. Potrebujete:

 

- 2 steklena kozarca s pokrovom (lahko od vloženih dobrot),

 

- posodo, v kateri boste segrevali kozarce z vodno in maščobno fazo,

 

- stekleno skledico, v kateri boste mešali kremo,

 

- metlico za stepanje,

 

- termometer,

 

- natančno tehtnico,

 

- embalažo za kremo,

 

- silikonsko lopatico

 

 

2. Vse pripomočke najprej razkužite z alkoholom (70% iz lekarne).

 

 

3. V vsak kozarec posebej natehtate sestavine iz vodne faze in v drug kozarec iz maščobne faze. Privijete pokrove na kozarce in jih dajte v posodo, napolnjeno z vodo - vodno kopel. 

 

 

4. Segrevajte toliko časa, da bodo mešanice v obeh kozarcih dosegle približno enako temperaturo - to je 70 stopinj C. Previdni ste pri merjenju: jaz vzamem kozarec s servetom iz vode, odvijem pokrovček in nato pomerim temperaturo. V kolikor sestavine še niso dovolj segrete, jih dajte nazaj v vodo.

 

 

5. Ta korak je zelo pomemben: v pripravljeno skledico vlijte najprej vsebino iz vodne faze. Nato po kapljicah prilivajte vsebino iz maščobne faze in vmes stalno mešajte (kot bi delali majonezo).

 

 

6. Ko vlijete celo maščobno mešanico, še približno 2 - 3 minute mešajte, da dobite enotno zmes bele barve (oz. lahko tudi rumene, odvisno od tega, koliko neprečiščena olja uporabljate).

 

 

7. Skledico postavite v kuhinjsko korito ali v večjo skledo s hladno vodo in mešajte, da se mešanica ohladi. V ohlajeno kremo dodajte dodatke.

 

 

8. Če kremi ne dodate konzervansa, bo v hladilniku v enem tednu splesnela - preverjeno. Jaz uporabljam konzervans, ki je odobren s strani Ecocert za uporabo v ekološki kozmetiki (INCI: Benzyl alcohol, Dehydroacetic acid, aqua).