Recept za malinove pite

maline skuta recept

 

Enostaven recept za pite, ki si jih privoščite, ko imate "čas na off"

 

 

Sestavine

  

Testo:

* 300 g polnozrnate (sveže mlete) pirine moke

* 150 g masla

* 50 g neprečiščenega sladkorja

* 5 žlic vode

* ščepec soli

* cimet, kardamom, piment

 

Nadev:

* Pasirana skuta

* Kisla smetana

* Javorjev sirup

* Vanilijev izvleček

* Limona

* Maline

 

 

 

 

 

Priprava

 

1. Za krhko testo morate imeti vse sestavine hladne. Iz sestavin za testo oblikujte gladko kepo testa in jo dajte počivati za pol ure v hladilnik.

 

2. Medtem pripravite nadev iz pasirane skute in kisle smetane, po okusu sladite z javorjevim sirupom. Dodajte vanilijev izvleček (ali vanilijeva zrnca v prahu) in naribajte lupinico ekološke limone.

 

 

3. Testo razporedite v namaščene, manjše modelčke za pite (lahko tudi en večji), dno prepikajte z vilico in razporedite nadev po testu. Maline dodajte na koncu. Pecite približno pol ure pri 180 stopinjah C. Ohladite in ponudite (fresh ideja: postrezite s kepico vanilijevega sladoleda).

 

 

 

#1 fresh nasvet

 

Če imate možnost, uporabite svežo mleto moko, ker je okus potem še veliko boljši (in vsebuje tudi veliko več dobrodejnih hranil za vaše telo kot moke na policah v trgovini). Moka že v 1 dnevu izgubi 40 % hranil zaradi oksidacije. Pri žitih iz klasične pridelave se običajno v ovojnicah nahajajo strupene kemikalije (da jih lahko skladiščijo, brez da bi jih napadli žužki), zato izbirajte žita iz ekološke pridelave. Za največji izkoristek hranil pa žita pred mletjem namočite in posušite (kot pri oreških in semenih) in tako nevtralizirate antihranila - da vas ne bo napihovalo in povzročalo prebavnih težav.

 

 

 

#2 fresh nasvet

 

Če želite zmanjšati uporabo mlečnih izdelkov, ker vam ne naredijo dobro v želodcu, pasirano skuto lahko nadomestite s svilnatim tofujem (tofu, ki je po strukturi veliko bolj mehek kot običajen tofu), kislo smetano pa s sojino smetano. Maslo zamenjajte z rastlinskim maslom iz kokosove in palmine masti.

 

 

 

 

 

 

pita maline recepti