Slastna zelenjavna pita

Zelenjavna pita

Ta jed je res enostavna, edino kar morate počakati, da testo vzhaja. Lahko ga zamesite zjutraj in pito dokončate, ko se vrnemo domov.

 

 

 

Testo:

 

150 g moke (v mojem primeru pirina bela)

 

žlička suhega kvasa

 

60 ml rastlinskega napitka (npr. riževega)

 

40 g rastlinskega masla

 

žlička soli

 

malo agavinega sirupa (ali sladkorja)

 

 

 

1. Iz sestavin zamesite testo kot za kruh: suhi kvas raztopite v malo tople vode, dodajte sirup in počakajte, da malo naraste. Vse skupaj dodajte moki, kateri prilijete še napitek, dodate maslo in posolite. Dobro pregnetite, da dobite hlebček, ki se ne prijema več površine. Položite ga v skledo in pustite vzhajati.

 

 

2. Ko je testo že naraslo, v ponvi na hitro prepražite na kocke narezano bučko, papriko, ohrovt in pa korenček, dodajte strt česen in začimbe (zeliščno sol, kurkumo, galgant, svež timijan…). Posebej zmešajte 1 kislo smetano z jajcem, da dobite gladko maso ter začinite z muškatnim oreškom.

 

 

3. Testo razvaljajte na pomokani površini in dajte na pomaščen pekač tako, da razporedite testo tudi po stranicah pekača. V smetano z jajcem zamešajte še prepraženo zelenjavo in vse skupaj polijte po testu. Dajte v ogreto pečico in pecite cca 1/2 ure na 180 stopinj.

 

 

4. Ponudite še toplo pito s skledo (domače) solate, odlična pa je pita tudi hladna (jo vzamete s sabo na pot ali v službo).