Slivova marmelada

slivova marmelada

 

 

Ali veste, da se marmelado lahko kuha manj časa?

 

Izbira je vaša: ali marmelado kuhate dalj časa, da se bo res zgostila, v nasprotnem primeru pa si pomagate z agar agar-jem, ki bo zgostil marmelado.

 

Agar agar je rastlinska želatina iz morskih alg (naj vas ne skrbi njen morski vonj, v končani marmeladi ga ne boste okusili, preverjeno že velikokrat). Uporabite jo v majhnih količinah: od 2 g do 4 g na 1 kg sliv.

Agar agar je top, ne le, da vam prihrani čas, ampak pomaga očistiti črevesje toksinov in izboljša prebavo (2 v 1, ni to super?)

 

 

Potrebujete:

- slive, ki ste jim odstranili koščice,

 

- čim manj prečiščen sladkor (trsni, demerara, mascavo, kokosov...),

 

- začimbe: piment, cimet, klinčki, eterično olje pomaranče (prehranske kvalitete)...

 

Najprej operite steklene kozarce in jih dajte s pokrovčki vred v ogreto pečico (120 stopinj C).

 

Medtem v velik lonec stresite slive in jih zmiksajte s paličnim mešalnikom. Lonec dajte na štedilnik in redno mešajte, da se ne prime dna.

 

 

 

Kako naprej in koliko sladkorja?

 

 - Na 1 kg sliv brez koščic uporabite od 100 do 200 g sladkorja, rajši ga dodajte manj in po potrebi dodajte kasneje. Če boste uporabili slad (pšenični, rižev, ječmenov...), ga dodajte še enkrat več kot sladkorja, da dobite primerljivo sladkobo. Sladkor dodajte, ko slive spremenijo barvo v temnejšo.

 

- Na 1 kg sliv brez koščic uporabite 2 do 4 g agar agarja, ki ga raztopite v hladni vodi in dodate proti koncu kuhanja. Obvezno vse skupaj pokuhajte najmanj 5 minut. Agar agar seveda lahko izpustite in marmelado kuhajte dalj časa, da povre več tekočine (in se bo marmelada dovolj zgostila).

 

- Na 1 kg sliv brez koščic uporabite 1 čajno žličko mešanice začimb. Če imate možnost, začimbe sveže strite v možnarju in mešanici po želji dodajte 10 kapljic čistega eteričnega olja pomaranče - prehranske kakovosti (za piko na i, ki bo naredila vašo marmelado posebno in lažje prebavljivo).

 

 

 

Kako preverite, ali je marmelada dovolj gosta?

 

Vzemite žlico marmelade in jo dajte na kavni krožniček ter v hladilnik. Preverite čez nekaj minut, ali je želene gostote, drugače še malo pokuhajte ali dodajte več agarja. Marmelado nadevajte v vroče kozarce, zaprite in počasi ohladite - pokrijte s kuhinjskimi krpami in odejo.

 

 

 

slivova marmelada