Ste vedeli, da hrana lahko zmanjša stres?

temna čokolada

 

 

 

Se v službi počutite občutno preobremenjeni, delate zahtevne in odgovorne naloge dveh, če ne treh delovnih mest, in vmes vam ne znese iti niti na kosilo?

 

Ta vsakodnevni stres vpliva na to, da ženske največkrat posegajo po ogljikovih hidratih, predvsem po sladki hrani (in za to je dejansko kriva visoka raven stresnih hormonov, zato ne imejte slabe vesti zaradi šibke volje).

 

Sladki prigrizki so res najbolj hitra rešitev, vendar na dolgi rok boste še bolj brez energije in volje. Vem, ko sem včasih imela v službi gužvo in ko so mi nepričakovano 'vletavale' nepričakovane, a nujne zadeve, je bilo za potešitev lakote super, karkoli je bilo v predalu (običajno kaj sladkega).

 

Dobra novica je, da obstaja hrana, ki jo dodate v svoje obroke in vam zmanjša nivo stresnih hormonov. Pa ne rabite vse prehrane obrniti na glavo, ampak začnite skrbeti zase z majhnimi koraki. Ne bodo vam predstavljali velikega dodatnega bremena, prvi rezultati pa vas bodo navdušili, da boste vztrajali.

 

 

 

Hrana, ki zmanjša stres

 

 

1. Oreški:

izbirajte oreške, ki rastejo v našem okolju, kot npr. orehi. Našla sem študijo, kjer so dokazali, da orehi in orehovo olje zmanjšujejo stresni odziv telesa.

Poleg tega so zelo okusni in predhodno namočeni so veliko lažje prebavljivi. Namočite jih in posušite tudi zaradi tega, ker tako nevtralizirate snovi, ki bi vam še dodatno črpale vaše lastne zaloge mineralov in ne bi imeli kaj dosti koristi od zaužitih oreškov. 

 

 

2. Polnozrnati izdelki:

ker se dalj časa presnavljajo, vam pomagajo, da imate stabilen krvni sladkor (brez nenadnega hlepenja po sladkem). Bodite pozorni, da polnozrnate izdelke izbirate le iz ekološke pridelave.

Zakaj?

Ker semena žit iz konvencionalne pridelave shranjujejo v velikih skladiščih, da pa ne pridejo žužki zraven, jih namočijo v različnih kemikalijah, ki ostanejo v ovojnici. In od takih izdelkov lahko imate več škode kot koristi - zato ne pozabite dati prednost kvaliteti zaradi vašega zdravja in dobrega počutja.

 

 

3. Zelena listna zelenjava:

je bogata z magnezijem, ki ga največ porabite, ko ste pod stresom, zato je pomembno, da ga zaužijete dovolj. Zelenjava, ki ima največ magnezija, je tista, ki raste v kvalitetni zemlji (ja mogoče se vam zdi čudno, toda veliko solat vzgojijo v raztopinah in take so osiromašene s hranilnimi snovmi). Izbirajte solate (čim bolj temno zelene barve), blitvo, listnati ohrovt in ne pozabite na divja zelišča.

 

 

4. Temna čokolada:

ja, tukaj imamo pa ženske šibko točko. Ne rabite se obremenjevati, razen če jih ne pojeste 10 na dan. Čisti kakav je tista skrivnost, ki zmanjša nivo stresnih hormonov, tako da od bele čokolade ne boste imeli te koristi. Naletela sem na študijo, kjer so prostovoljci (tako moški kot ženske) uživali dva tedna 40 g temne čokolade na dan in najboljše rezultate so imele ženske. Torej temna čokolada je ženskam bolj pomagala v stresnih situacijah. Preverjeno, da ženske bolj potrebujemo čokolado kot moški :) 

 

 

Uživajte v hrani (in sladkarijah) brez slabe vesti in v miru, takrat bo vaše telo sproščeno in vse hranilne stvari, ki jih potrebujete, se bodo z lahkoto absorbirale (in če je to čokolada, jo bo telo z lahkoto prebavilo).

 

Naj uganem, katera je prva stvar, ki jo boste dodali k svojim obrokom?