Verjamete, da so polnozrnati izdelki zdravi?

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste bili totalno navdušeni nad novim receptom (ki vam je obetal zdrav obrok, ki ga boste enostavno pripravili)? Potem pa se ni izteklo po pričakovanjih (in je večinoma ostalo na krožnikih).

Naj vas potolažim, da to ni tako neobičajno, sploh ko se prvič srečujete z novimi sestavinami. Mogoče ste celo kupili piro v zrnju, sedaj pa čaka v shrambi, ker ne veste, kaj bi z njo.

Naj vam zaupam nekaj nasvetov, ki bodo poskrbeli, da bo rutina v kuhinji preteklost:

 

 

 

1. Začnite z majhnimi spremembami

zdrava prehrana jedilnik

 

Poskrbite, da bo kuhanje obred, posebno doživetje. Če ste brez idej in navdiha, želite pa si sami pripraviti res slasten obrok (za katerega ne želite biti več ur v kuhinji) - poduhajte poprovo meto. Lahko jo pomanete med prsti. Če pa imate doma eterično olje, ga povonjajte iz stekleničke. Meta bo poskrbela za navdih in sveže ideje! Če je vaše olje prehranske kvalitete, si lahko naredite svojo after eight čokolado (njami).

 

 

 

2. Bodite drzni z novimi začimbami 

zdrava prehrana jedilnik

 

Začimbe poskrbijo, da boste bolj uživali v svojih jedeh, saj boste že z eno novo začimbo svoji vsakdanji jedi dodali novo dimenzijo (mogoče nekaj z orientalskim pridihom?). Naučite se, katere začimbe/zelišča se vam splača imeti doma v lončku, da vam bodo prinesle več antioksidantov kot gredica zelenjave (super ne?).

 

 

 

 

 

3. Opustite prehranske mite

zdrava prehrana jedilnik

 

Veliko prehranskih mitov je še globoko zakoreninjenih. Eden od teh je, da so vsi polnozrnati izdelki bolj zdravi. Če ste že kdaj doma imeli npr. piro, ste lahko kaj hitro ugotovili, kako imajo žužki radi nešpricano žito. Kjer pridelujejo za trg, pa žita shranjujejo v velikih obratih in ga običajno namakajo v raztopinah proti moljem. Vse to ostane v ovojnici žit! V polnozrnato moko pa zmeljejo vse skupaj. Moj nasvet je, če imate možnost, seveda izberite kruh in druge žitne izdelke iz ekološke pridelave (vsaj vedeli boste, kaj dajete svojim otrokom).