Zdrava prehrana – spomladi ni več izgovorov

Zdrava prehrana je vir naše energije

 

Kako najlaže vključimo zdravo prehrano v svoj jedilnik? Prve spomladanske rastline so že pokukale na plano, polne so vitaminov in hranil ter so nam brezplačno na voljo. V tem članku ne bom naštevala, kaj vse vsebuje posamezna rastlina, saj tovrstne informacije z lahkoto najdete na internetu ali v literaturi. Pojdimo na sprehod, vzemimo s sabo platneno vrečko ter naberimo tiste rastline, ki nas privabijo. Divjerasle rastline so neprimerljivo bolj bogate s hranili kot gojena zelenjava z vrta, zato za solato še zraven naberimo tudi tako imenovane »plevele«.

 

 kopriva    vijolica

 

Ideje za popestritev jedilnika

 

Vključimo v svoj vsakdan regrat, koprive, čemaž, trobentice, vijolice, rman, navadno zvezdico (kurja črevca) in še druge rastline, ki jih poznamo ter tako ustvarimo nove recepte za zdravo prehrano. Regrat sam je dokaj grenek in ga ne obožujejo vsi. Zmehčate ga lahko  s krompirjem, jajci, gobicami, jaz pa si ga pripravim s popečeno kolerabo. Ta zelenjava je kar malo zapostavljena, narezana na kockice ter popečena pa je naravnost odlična.

 

 čemaž - divji česen    divja zelenjava    divja zelenjava

 

Kopriva je po mojem mnenju najbolj zdrava hrana; če želimo uporabiti svežo, jo prej pomanemo med prsti, da uničimo laske, ki pečejo. Obstaja tudi veliko vrst, ki ne pečejo, so pa prav tako uporabne v prehrani, imenujejo pa se mrtve koprive. Koprive za shranjevanje nabiramo na dan za cvet ali plod (po koledarju M. Thun). Iz lastnih izkušenj vam povem, da takrat nabrane in pravilno sušene ohranijo zeleno barvo in še po nekaj mesecih pečejo. Pa naj še kdo reče, da v Sloveniji nimamo super hrane! Posušeno koprivo običajno uporabljamo za čaj, če pa ne pijemo čajev, jo pozimi uporabljamo kot začimbo ali dodajamo v smutije, saj takrat nimamo obilo zelenjave.

 

Spomladanska divja zelenjava je kot naročena za ustvarjanje zdravih receptov: zelenjavo samo operemo, nasekljamo ter jo dodajamo v smutije, solate ali jo pač potresemo po jedeh, ko so že na krožniku. Idej je neomejeno in tako z majhnimi spremembami obogatimo naš jedilnik.

 

Kako si shranimo nabrano zelenjavo?

 

Rastline, ki rastejo okoli moje hiše in na vrtu, nabiram sproti. Ko pa grem nabirat npr. čemaž, ga doma shranim v stekleni posodi s pokrovom, čez njega pa dam navlaženo papirnato brisačko, tako rastline ostanejo sveže vsaj 1 teden.

Kako vidimo, da rastline niso več uporabne? Začnejo izgubljati klorofil (zeleno barvo) in počasi bledijo, takrat jih rajši damo na kompost.

 

Z dodajanjem divjeraslih rastlin bodo naši recepti postali bolj raznoliki, prehrana bolj zdrava, jedi pa tudi privlačne za oči s pisanimi spomladanskimi cvetovi.