5 nasvetov, kako otroke navdušiti za zelenjavo?

zdrava prehrana, sadje in zelenjava   zdrava prehrana, sadje in zelenjava

 

Kako navdušiti otroka za sadje in zelenjavo?

 

Če je vaš otrok navdušenec nad skledo solate (ja, tudi take poznam, samo niso moji), potem ne rabite brati naprej.

 

Zame je zdrava hrana tista, ki je bila vzgojena brez kemikalij, na soncu in kvalitetni zemlji ter je čim manj predelana. Se pravi kupujem osnovne sestavine in ne pripravljenih jedi. Prednost dajem lokalni pridelavi, vendar le takrat, ko vem, da kmetujejo skladno z naravo. Nima smisla, da mojima hčerkama ponujam nektarine, ki so bile večkrat "špricane".

 

Ker se tudi jaz srečujem s tem, da otroci že na daleč vihajo nos nad jedmi, še preden jih poskusijo, sem tukaj zbrala 5 nasvetov, ki se odlično obnesejo:

 

 

1. Izpustite besedo zdravo:

 

Če prevečkrat poudarjate, kaj je dobro za njih, koliko vitaminov vsebuje, da bodo zdravi, če bodo jedli..., lahko da bodo že iz principa zavrnili vso tako hrano (to se je zgodilo pri meni: jem samo tako hrano, ki ni bio in ima dodane barve). Njih zanima le, da je hrana okusna in privlačna na pogled.

 

 

zdrava prehrana sadje in zelenjava

2. Krožniki naj bo zanimivi:

 

Naredite krožnik poseben in privlačen. Ni nujno, da je vedno krožnik, izbirajte drugačne skodelice. Dovolite kdaj, da otroci jedo z rokami ali palčkami. Povprašajte za ideje svoje otroke: ste že kdaj poskusili jesti špagete v martini kozarcu s kitajskimi palčkami (jaz sem :))?

 

 

3. Otroci naj sodelujejo pri pripravi:

 

Prvi pogoj, preden začnete skupaj ustvarjati je, da se sami umirite in pripravite na nered in kakšne koščke na tleh. Trud, ki ga bodo otroci vložili, se bo obrestoval. Dovolite jim, da uresničijo svoje ideje, četudi končni rezultat ne bo popoln. Uporabite kuharske kape in predpasnike, ki bodo prav njihovi.

 

 

4. Poimenujte jedi:

 

Prosite jih, naj poimenujejo svoje kreacije, inovativnosti jim običajno ne manjka. Veliko bolj bodo ponosni na svoje stvaritve. Poslikajte njihove krožnike in fotografije obesite na vidno mesto.

 

 

5. Vključite zabavne oblike:

Zelenjava in sadje naj bosta različnih oblik, uporabite lahko različne pripomočke, lahko tudi modelčke za piškote. Zelo dobra ideja za popestritev jedi so kalčki, ki jih otroci lahko sami pripravijo. Alfa kalčki so nežnega okusa in hrustljavi, lahko jih dodate v vsako pripravljeno jed ali pa enostavno v sendvič.